Social Icons

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Eνας ειδικός για το ελαιόλαδο μαθαίνει τους παραγωγούς πως να φτιάχνουν υψηλής ποιότητος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο


Παρακολουθείστε σεμινάρια για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τον Βασίλη Φραντζολά, δοκιμαστή και σύμβουλο ελαιολάδου, M.Sc. Food Policy, τα οποία απευθύνονται σε παραγωγούς, τυποποιητές, επαγγελματίες του χώρου η νέους εξαγωγείς αλλά και σε απλούς καταναλωτές, φίλους του υψηλής ποιότητος εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Τα σεμινάρια καλύπτουν σε βάθος τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχουν σήμερα όσοι ασχολούνται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο:
  • καλλιέργεια και υψηλή απόδοση ελαιώνων
  • διαδικασίες για την παραγωγή υψηλής ποιότητος εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
  • εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση (ελαττώματα / θετικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων)
  • κατάλληλη προετοιμασία για εξαγωγές και προώθηση του ελαιολάδου
Στον Α’ Κύκλο (εισηγητής Β. Φραντζολάς) παρέχονται όλες οι απαραίτητες  γνώσεις για την
καλλιεργητική φροντίδα του δέντρου της ελιάς (κλάδεμα, πότισμα, λίπανση) καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στο ελαιοτριβείο σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις, βήμα-βήμα,  για την παραγωγή υψηλής ποιότητος εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Seminar Part I

Ο ελαιώνας & καλλιεργητικές φροντίδες

  • Πολυφαινόλες, ελαιόλαδο και υγεία
  • Κλαδέματα, γιατί, πως , πότε
  • Αρδεύσεις, γιατί, πόσο, πότε
  • Λιπάνσεις, πότε, πόσο
  • Συστήματα φυτεύσεων – κριτήρια
  • Υπέρπυκνες φυτεύσεις
  • Οι κύριες Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες
  • Κατηγοριοποίηση ελαιολάδων – χημικά κριτήρια
  • Κατηγοριοποίηση ελαιολάδων – οργανολ/κά κριτ.
  • Η συντήρηση των ελαιολάδων- επιπτώσεις
Seminar Part II

Ολα τα βήματα για παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

  • Παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα
  • Ιδανικός χρόνος συλλογής του καρπού
  • Επιπτώσεις μη έγκαιρης συλλογής καρπού
  • Παραδοσιακά ελαιοτριβεία – μειονεκτήματα
  • Σύγχρονα ελαιοτριβεία 2 ή 3 φάσεων – Διαφορές
  • Μικρά ελαιοτριβεία – Τα συν και τα πλην
  • Αναλυτική περιγραφή παραγωγής ελαιολάδου
  • Ο χρόνος & θερμοκρασίες μάλαξης – επιπτώσεις
  • O Δεκάλογος παραγωγής  ποιοτικών ελαιολάδων
  • Συζήτηση για τα Ελληνικά ελαιόλαδα
^

Δομή Σεμιναρίων

Κύκλος Β'

Στον Β’ Κύκλο καλύπτονται οι γνώσεις για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε για εξαγωγές τυποποιημένων ελαιολάδων καθώς και οι βασικοί τρόποι αποτελεσματικής προώθησης του προϊόντος π.χ. μέσα προβολής, εκθέσεις, διαγωνισμοί (εισηγητής Στ. Παπηλίδης). Ακολουθεί το τμήμα της οργανοληπτικής αξιολόγησης των ελαιολάδων αρχίζοντας με τα αρνητικά χαρακτηριστικά (ελαττώματα) και τις αιτίες που τα προκαλούν (εισηγητής Μαν. Σαλιβαράς). Στην συνέχεια γίνεται παρουσίαση και επεξήγηση των θετικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) (εισηγητής Β. Φραντζολάς) και το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την οργανοληπτική δοκιμή 12 -14 επιλεγμένων πολύ σημαντικών ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Χιλή, Μαρόκο και άλλες χώρες εισαγωγής του OliveOilSeminars.com, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια καλή εμπειρία από διάσημα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα και διαφορετικές ποικιλίες που κυριαρχούν στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.

Export

Κατάλληλη προετοιμασία για εξαγωγές ελαιολάδου

  • Στοιχεία Παγκόσμιας Αγοράς Ελαιολάδου
  • Μία εταιρεία θέλει να εξάγει. Πόσο έτοιμη είναι?
  • Έρευνα αγοράς –  Εργαλεία επιλογής χωρών-στόχων.
  • Βασικά Βήματα Εξαγωγών. Από το Α έως το Ω.
  • Εξαγωγικοί εμπορικοί όροι.
  • Επιλογή σημείων διάθεσης- πώλησης
  • Τιμή εξαγωγής – Διαμόρφωση τιμής στο ράφι
  • Μέθοδοι εξασφάλισης πληρωμών πελατών.
  • Προώθηση (εκθέσεις, διαγωνισμοί,e-shops,gourmet stores)
  • Ανακεφαλαίωση – Ερωτήσεις.
 
Seminar Part IV

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων

  • Αρνητικά και θετικά χαρακτηριστικά (οσμή-γεύση)
  • Η τεχνική της δοκιμής ελαιολάδων
  • Περιγραφή των κοινών ελαττωμάτων
  • Συνήθεις αιτίες δημιουργίας ελαττωμάτων
  • Εκπαίδευση στα ελαττώματα με δοκιμές
  •     δειγμάτων προβληματικών ελαιολάδων
  • Θετικά χαρακτηριστικά (Φρουτώδες- Πικρό- Πικάντικο)
  • Δοκιμή 14 υψηλής ποιότητος, βραβευμένων  ελαιολάδων από διάφορες χώρες (Ελλάδα,Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,Κροατία)
  • Σχολιασμός – Βαθμολόγηση των δειγμάτων
^

Ελαιόλαδα Δοκιμής

Στο σεμινάριο Β” Κύκλος που θα γίνει το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 θα γίνουν δοκιμές, οργανοληπτική αξιολόγηση και σχολιασμός  15  prime ελαιόλαδων από τις καλύτερες Ελληνικές, Ιταλικές και Ισπανικές ποικιλίες.

Ελλάδα (τέσσερεις διαφορετικές ποικιλίες)

  • Pelion Olive Farms – Ποικιλία Αμφίσσης (Χονδρολιά)
  • Κύκλωπας  – Μάκρη Αλεξανδρούπολης  – Ποικιλία Μαρώνειας
  • Δαφνής – Τοπική ποικιλία Κέρκυρας
  • Σπηλιάδης – Κορωνέϊκη – Λεχαινά Ηλείας

Iταλία

  • ΕVO – Itrana 100% – Best Olive Oil in the World – 2014 – Flos Olei
  • DeCarlo Tenuta Torre di Mossa (Coratina, Best Olive Oil in the World-FlosOlei 2013, 96/100 points
  • In – A. Cetrone Intense fruity (Best Monovarietal Olive Oil in the world Flos Olei 2013,  97  points)
  • Orgilla Fiorano, Top Ten 2011 BIOFACH
  • Quattrociochi – Itrana – Intense fruity – (Flow Olei  2013 – 96 points)
  • Cutrera  – Σικελία

Iσπανία

  • Castillo di CanenaPicual intense (FlosOlei, 97/100)
  • Castillo di CanenaArbequina medium fruity
  • Melgarejo  – Picual – Multi awarded
  • Melgarejo – Hojiblanca -

Κροατία

  • Ol Istria – Ascolana Tenera – medium fruity – (Flos Olei 2013,  90/100)
   
^

Εισηγητές

Ο Βασίλης Φραντζολάς γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ η καταγωγή του είναι από το Λυγουριό Αργολίδας, με μακρά οικογενειακή παράδοση στην εμπορία και τυποποίηση ελαιολάδων. Αρχικά ακολούθησε τον δικό του επαγγελματικό δρόμο σπουδάζοντας Πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα και στη συνέχεια construction management (M.Sc) στην Αμερική. Εχει συγγράψει δύο βιβλία μαγειρικής εκ των οποίων το βιβλίο “Γεύσεις της Θάλασσας” (εκδόσεις Πατάκη) πήρε τον Μάϊο 2006 το πρώτο βραβείο “Λογοτεχνικής Γαστρονομίας” από την Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας που εδρεύει στο Παρίσι. Το 2009 ολοκλήρωσε τoν κύκλο των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με Μάστερς στην Πολιτική Τροφίμων (M.Sc. Food Policy).
Η εκπαίδευση του στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων ξεκίνησε το 2003 σε σεμινάριο οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδων χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στην Σπάρτη. Εχει παρακολουθήσει διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ελλάδα και Ιταλία για την οργανοληπτική αξιολόγηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Το 2012 ολοκλήρωσε στην Ιταλία κύκλο σεμιναρίων οργανωμένο από τον Εθνικό Σύνδεσμο Ιταλών Γευσιγνωστών Ελαιολάδου (ΟΝΑΟΟ) ενώ είναι μέλος της διεθνούς ομάδας ειδικών επί του ελαιολάδου «Varietals» οι οποίοι ασχολούνται με την εξέλιξη των ποιοτικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων σε διάφορες χώρες. Η διοργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται σε παραγωγούς και καταναλωτές ξεκίνησε το 2006 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Σαν παράδειγμα σωστής εφαρμογής των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή υψηλής ποιότητος ελαιολάδων, τον Μάρτιο 2013 επέβλεψε την όλη διαδικασία και τελικά τυποποίησε το βιολογικό αγουρέλαιο Pelion Olive Farms από ελιές ποικιλίας Αμφίσσης το οποίο συγκέντρωσε μέσα στους 6 πρώτους μήνες κυκλοφορίας στο εξωτερικό 5 μεγάλα διεθνή βραβεία ενώ είναι πρώτη φορά στην Ελλάδα που ελιές ποικιλίας Αμφίσσης έδωσαν ένα υψηλής ποιότητος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ο Στέφανος Παπηλίδης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός από το ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ALBA Graduate Business School. Τα τελευταία 15 χρόνια σαν στέλεχος πολυεθνικών και Ελληνικών εταιρειών έχει αναπτύξει τις πωλήσεις τους σε χώρες του εξωτερικού. Είναι ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων εξωτερικού εμπορίου «Ex-Pro» (www.ex-pro.gr) που ειδικεύεται στην ανάπτυξη πωλήσεων εξωτερικού για Ελληνικές εταιρείες.
Ο Μανώλης Σαλιβαράς έχει M.Sc. Επιστήμης Τροφίμων από το πανεπιστήμιο McGill University Canada και διευθύνει στην Αθήνα το διαπιστευμένο Εργαστήριο Χημικών Αναλύσεων Ελαιολάδου Multichrom.lab ενώ παράλληλα παρέχει και συμβουλές οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου σε δείγματα παραγωγών προς ανάλυση.
^

Τόπος Διεξαγωγής

Στην κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα σεμιναρίων «Οίνος ο Αγαπητός» στα Μελίσσια, με εύκολο parking.
Λ. Πηγής 15,
Μελίσσια, 15127
(απέναντι ακριβώς από το κτίριο «Μπόμπολα» – Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ)
^

Δήλωση Συμμετοχής

Όταν κάνετε δήλωση συμμετοχής σε ένα Κύκλο σεμιναρίου (παρακάτω υπάρχουν για κάθε σεμινάριο Α” η Β” κύκλου οι επιλογές των διαθέσιμων ημερομηνιών) θα σας σταλεί αυτόματα ένα email επιτυχούς αποστολής.(προσοχή: να πατήσετε μόνο μία φορά την αποστολή συμμετοχής), ενώ δεν θα πάρετε και άλλη επιβεβαίωση.
Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται επί τόπου πριν την έναρξη του σεμιναρίου οπότε και λαμβάνετε απόδειξη η τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Ακυρώσεις συμμετοχής γίνονται αποδεκτές μέχρι 4 ημέρες προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του Σεμιναρίου, διαφορετικά θα πρέπει να καταβληθεί η αξία συμμετοχής.
Προβλέπεται ένα διάλειμμα μισής ώρας κατά την διάρκεια του οποίου  προσφέρονται καφές, σάντουιτς, αναψυκτικά και ένα διάλειμμα 15′ για αναψυκτικά. Η ολοκλήρωση του σεμιναρίου Κύκλου Α” υπολογίζεται περί τις 5.30  μμ. και του Κύκλου Β” περί τις 5 μμ (παράκληση για έγκαιρη προσέλευση πριν τις  10.00).
Σημαντικό !
Όσοι παρακολουθήσουν και τους δύο Κύκλους Σεμιναρίων θα λάβουν τα εξής:
  1. Έκπτωση στο κόστος σεμιναρίων 10%
  2. Δίπλωμα Παρακολούθησης Σεμιναρίου Ελαιολάδου
  3. Eγκυκλοπαίδεια Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου σε DVD με 920 επιστημονικές μελέτες και άρθρα (Ελληνικά και Αγγλικά) τα οποία καλύπτουν σε βάθος όλα τα θέματα από την καλλέργεια της ελιάς και την ελαιοποίηση μέχρι και τις αγορές του εξωτερικού.
  4. Ενα (1) ειδικό μπλέ γυάλινο ποτήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου με το γυάλινο σκέπασμα του (προδιαγραφών Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου)  - 
Δίπλωμα Παρακολούθησης Σεμιναρίου Ελαιολάδου θα δοθεί  και σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει ένα από τα προηγούμενα παλαιότερα σεμινάρια Ελαιολάδου (επειδή σε μεγάλο βαθμό είχαν την ίδια ύλη με τα σεμινάρια του Κύκλου Α’). Σε αυτή την περίπτωση θα παρέχεται έκπτωση 15% στο κόστος συμμετοχής του Κύκλου Β’.
Ολοι οι συμμετέχοντες, έστω και σε ενα μόνο Κύκλο (Α” η Β’) , μπορούν να φέρουν δείγμα απο την δική τους παραγωγή 2013-2014 για μιά πρώτη οργανοληπτική αξιολόγηση  (χωρίς επί πλέον κόστος) από τον Βασίλη Φραντζολά. Το κάθε δείγμα (250 ml) πρέπει οπωσδήποτε να έχει  ετικέτα με το όνομα του παραγωγού, την περιοχή, την ποικιλία και τον μήνα που έγινε η ελαιοποίηση. Η αξιολόγηση θα σταλεί με email μετά από 2- 3 εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative