Social Icons

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αλίκη Αναγνωσταρά, Flybee: Στο Χάος γεννιούνται οι Ιδέες...


Ανατρεπτική. Απρόβλεπτη. Αεικίνητη. Ανήσυχη. Παθιασμένη. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει πολλά ακόμα επίθετα εάν θελήσει να χαρακτηρίσει την Αλίκη Αναγνωσταρά. Το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα της έδινε τον χαρακτηρισμό «αιθεροβάμων», απλά διότι ότι κι αν κάνει έχει πίσω του στρατηγική, ορθολογισμό, ρεαλισμό, αποτέλεσμα.
Είναι από τους λίγους ανθρώπους του κλάδου που συνδυάζουν τις ανατρεπτικές ιδέες,  με τον ορθολογισμό και το αποτέλεσμα. Από την άλλη, ένας άνθρωπος της διαφήμισης και δη του δημιουργικού σαν κι εκείνη, δεν θα μπορούσε να μην είναι ανήσυχο πνεύμα και...
...να μην αναζητά δημιουργική διέξοδο σε νέα πράγματα. Η δημιουργία της Flybee από την ίδια, μιας νέας εταιρείας επικοινωνίας, φιλοδοξεί να αποτυπώσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της Αλίκης Αναγνωσταρά. Κι αν κρίνω από την συνέντευξη που ακολουθεί και όσα ειπώθηκαν, μάλλον είναι... σε καλό δρόμο.

ΜarketingWeek: Μία ακόμα διαφημιστική εταιρεία κ. Αναγνωσταρά; Και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη εποχή; Έχετε άγνοια κινδύνου ή βλέπετε ευκαιρίες;
Αλίκη Αναγνωσταρά:
Και τα δύο. Με μια μικρή διευκρίνιση. Η άγνοια κινδύνου είναι συνειδητή. Άλλωστε πες μου τι δεν έχει σήμερα κίνδυνο. Το να είσαι στέλεχος με μισθό σε μια εταιρεία; Το να κάθεσαι σπίτι σου και να περιμένεις να περάσει η κρίση; Ή το να προσεύχεσαι τακτικά μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα; Πιστεύω πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συνθήκη που ζούμε να σε οδηγήσει στην απάθεια, την απραξία και την γκρίνια. Η ευκαιρία αντίθετα είναι να αναπλαισιώσουμε την έννοια του κινδύνου.

Αν το σκεφτούμε καλύτερα δεν έχουμε και πολλά πράγματα να χάσουμε. Η ασφάλεια, ούτως ή άλλως  κοντεύει να γίνει άγνωστη λέξη. Μια ακόμα διευκρίνιση αφορά στο τι ορίζουμε σήμερα με τον όρο «διαφημιστική εταιρεία». Η Flybee είναι μια εταιρεία που, χωρίς να μπορώ να ονομάσω επακριβώς το αντικείμενο, κάνει και διαφήμιση, αλλά στ’ αλήθεια μπαίνει πολύ βαθιά μέσα στο business του πελάτη. Αυτή η ανάγκη των πελατών, να χρειάζονται τη δύναμη των ιδεών σε ολόκληρο το φάσμα της επιχείρησης, κάνει ένα start up μιας τέτοιας εταιρείας επίκαιρο.

Η Flyebee ξεκινά ωστόσο με έναν μεγάλο διαφημιζόμενο, τη Μινέρβα. Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο η συνεργασία αυτή, οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας της;
Η συνεργασία με την Μινέρβα είναι για μένα μια διαρκής μαθητεία. Σαν σύμβουλός τους, μπήκα εκ των πραγμάτων πιο μέσα στο δικό τους αντικείμενο και αυτό με βοήθησε να καταλάβω περισσότερα. Ξέρεις μερικές φορές, παίρνουμε σαν δεδομένα διάφορα πράγματα. Π.χ., «ο πελάτης δεν μας καταλαβαίνει», ενώ η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Πολύ συχνά δεν έχουμε «πιάσει» ούτε κατά διάνοια την πραγματική του ανάγκη έχοντας κολλήσει στο δικό μας, και πάμε να δείξουμε προτάσεις που επειδή «ο πελάτης δεν μας καταλαβαίνει», καταδικάζονται σε ισόβια δεσμά στο συρτάρι ή στο back up των υπολογιστών μας.

Τώρα γιατί δεν το «πιάσαμε»; Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν μας το επικοινώνησε ποτέ κι εμείς δεν το ανακαλύψαμε. Κι αυτό δεν το έκανε επειδή είναι πολύ εχέμυθος, κι εμείς πολύ τεμπέληδες. Είναι επειδή δεν ξέρουμε τα πράγματα από μέσα. Μόλις αρχίζουμε να μπαίνουμε βαθύτερα, το «πιάνουμε» ευκολότερα, ο πελάτης γίνεται λιγότερο εχέμυθος και φέρνουμε αποτέλεσμα. Μετά από την στενότερη επαφή με το σύστημα της Μινέρβα μπορώ να πω με ευκολία ότι ναι, ήταν ο βασικός λόγος για την δημιουργία της Flybee.

Προφανώς και η επωνυμία FlyBee έχει σημειολογική σημασία. Ποια είναι αυτή; Υπάρχει ένα σπουδαίο παράδειγμα και είναι πραγματικό. Η μύγα είναι ένα πλάσμα του χάους και της «τυχαιότητας», σε αντίθεση με τη μέλισσα που είναι ένα πλάσμα με νοημοσύνη και πρόγραμμα. Αν τυχαία βρεθούν κλεισμένες σε ένα διαφανές μπουκάλι ανοιχτό μόνο από πάνω, οι συμπεριφορές τους θα είναι πολύ διαφορετικές. Η μέλισσα με την νοημοσύνη που έχει θα κατευθύνεται προς το φως για να βγει, γιατί αυτό της υπαγορεύει η λογική της. Θα πετάει δηλαδή προς τα τοιχώματα του μπουκαλιού γιατί εκεί είναι το φως, άρα και η έξοδος.

Αποτέλεσμα; Θα κάνει συνεχώς την ίδια πορεία μέχρι ... τελικής πτώσεως. Η μύγα αντίθετα, ως πλάσμα χαοτικό, στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί θα πετάει όπου να ναι. Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Τυχαία, στρεβλά, απρόβλεπτα. Αν λοιπόν, κάποιο πλάσμα απ΄τα δύο μπορεί να βγει απ’ το μπουκάλι, αυτό δεν είναι το πλάσμα της λογικής. Απ’ την άλλη, κανείς μας δεν θέλει να ορίζεται στο χάος και την «τυχαιότητα» μόνο. Επομένως στο δίλημμα αν προτιμάμε να είμαστε μύγες ή μέλισσες, η απάντηση είναι «υβριδική». Μελισσόμυγa ή επί το αγγλοπρεπέστερον Flybee.

http://www.marketingweek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative