Με έκθεση-καταπέλτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η διεθνής οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Απαιτείται καλύτερος πολιτικός σχεδιασμός και αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της κοινωνίας, επισημαίνεται από την ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι |
Ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της |
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, ισχυρίστηκε.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013-2014.
Ανεπαρκής πρόοδος
Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ανεπαρκής πρόοδος στη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής άποψης, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Επίσης, η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται ακόμη ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση για την ακριβή ημερομηνία θα επανεξεταστεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εκταμίευσή της, σε συντονισμό με την τρόικα.
Ο Ολι Ρεν
Στις δηλώσεις του ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνιστά ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ερωτηθείς αν η χρονική παράταση κατά έναν χρόνο που δόθηκε στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, ο κοινοτικός επίτροπος δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος που αποφασίστηκε τον Μάρτιο, έχει ήδη αποφασιστεί δημοσιονομική χαλάρωση για την Ελλάδα. Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν, πάντως, ότι εφόσον υπάρξει βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα δεσμευτεί να υλοποιήσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις, τότε η Κομισιόν θα μπορούσε να επιδείξει ευελιξία και να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΕΕ: Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελλάδα
Κάλεσμα να μπει φραγμός σε γραφειοκρατία και λόμπι
Χώρα υψηλού κινδύνου χαρακτήρισε την Ελλάδα χθες η Κομισιόν, η οποία επέμεινε στις πολιτικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Στις συστάσεις της, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τερματιστούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, να υπάρξουν αντιστάσεις σε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και σε λόμπι και να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στην προώθηση των πολιτικών.
Η Επιτροπή κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αυτό απαιτεί την απόλυτη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και να υπάρξει καλύτερος πολιτικός συντονισμός και αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή, ζητήματα που σχετίζονται με τη διοικητική ικανότητα του κράτους, αλλά και η ύφεση, η οποία αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, καθυστέρησαν την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Η Επιτροπή τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και πως η ανάκαμψη που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υποστήριξε η Κομισιόν. Η Επιτροπή χαρακτήρισε «μεικτή» την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την επίτευξη των «φιλόδοξων στόχων» του πρώτου προγράμματος, επισημαίνοντας ότι σημαντικοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν ικανοποιήθηκαν.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.