Σχετικό άρθρο με την πρόταση της κ. Μαντέ δημ. συμβούλου που έφερε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Στυλίδας.
Του Καθηγητή Reinhold Kickuth


«Στην κοινή γνώμη, αλλά συχνά και σε κύκλους ειδικών, επικρατούν απαράδεκτες απόψεις ως προς την ουσία και τη στρατηγική των «πράσινων» βιολογικών καθαρισμών. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού για ευνόητους λόγους υπάρχει ενδιαφέρον για συστηματική συσκότιση σε ό,τι αφορά αυτά τα συστήματα. Σήμερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται σε ό,τι πιο παρωχημένο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα, που δεν έχει καμία σχέση με οικολογικές προοπτικές. Αν επικρατούσαν οικολογικές μέθοδοι στην αγορά πολλοί θα έχαναν μεγάλα κέρδη.
Σήμερα, μετά την 40χρονη εμπειρία και ενασχόλησή μας με το οικολογικό μοντέλο των βιολογικών καθαρισμών, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ενημέρωση και το ξεκαθάρισμα όλων των σκοτεινών σημείων σχετικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς με φυσικές μεθόδους, συνεισφέρουν ελάχιστα στην αποδοχή καινοτόμων και εναλλακτικών τεχνικών εφαρμογών. Χρειάζεται μια παραδειγματική αλλαγή στους στόχους που θέτουν οι κοινωνίες για να προωθηθούν τεχνολογίες σε διαφορετική κατεύθυνση. Ο,τι συμβαίνει σήμερα στον τομέα των βιολογικών καθαρισμών συμβαδίζει με ανάλογες εξελίξεις σε πολλούς άλλους τομείς της Οικονομίας, όπως η Γεωργία, η Ιατρική, οι Μεταφορές και η Ενέργεια. Οπως και στους παραπάνω κλάδους, οποιεσδήποτε εναλλακτικές στρατηγικές συγκρούονται με τη νοοτροπία του παλιού κατεστημένου. Γι' αυτό, τα κέντρα λήψης αποφάσεων στη διοίκηση και στην πολιτική πολύ συχνά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντισταθούν.
Το θέμα παίρνει σήμερα σοβαρές διαστάσεις που αφορούν την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και τη ζωή πάνω σ' αυτόν.
Ο καθηγητής Reinhold Kickuth, ιδρυτής του πρώτου ινστιτούτου οικολογικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Kassel, είναι ο εφευρέτης της Μεθόδου του Ριζικού Συστήματος (Root Zone Method).
Δύο είναι τα ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει πια περιθώριο αναβολής:
1. Η αποτυχημένη προσπάθεια να καούν καύσιμα (λύματα) με επιπλέον προσθήκη καυσίμων (ενέργεια). Αυτό συμβαίνει στα συμπαγή τεχνικά συστήματα βιολογικών καθαρισμών (μέθοδος ενεργού ιλύος και αερισμού) και αποτελούν σήμερα το κατεστημένο.
2. Το οικολογικά παράλογο να βελτιώνεται η ποιότητα των υδάτων με ταυτόχρονη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται στα δύο μόνο παραπάνω σημεία λόγω των δραματικών διαστάσεων που έχουν λάβει και της εξαιρετικής τους επικαιρότητας.
«Απομεινάρια» του καθαρισμού
Αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και εγκαταστάσεις καθαρισμού υγρών αποβλήτων είναι τα υποκατάστατα των διεργασιών της Φύσης μέσα στο φυσικό σύστημα αποικοδόμησης Εδαφος-Φυτά-Μικροοργανισμοί. Το φυτεμένο έδαφος διασπά και οξειδώνει τις οργανικές ενώσεις που προέρχονται από τα παραπροϊόντα του τροφικού κύκλου στα στοιχειώδη ανόργανα υλικά τους. Αυτή είναι η οικολογική διάσταση της αντιρρύπανσης. Μόνο με βάση τα παρακάτω οικολογικά κριτήρια μπορούν να συγκριθούν οι διάφορες τεχνικές αντιρρύπανσης:
1. Οι τεχνικού τύπου εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών δεν ανταποκρίνονται στα οικολογικά κριτήρια παρότι ο σχεδιασμός έχει γίνει έτσι ώστε να επιτυγχάνουν βεβιασμένα μεγάλη προσφορά οξυγόνου σε μικρό χώρο εγκαταστάσεων. Αυτές οι ογκώδεις και πανάκριβες εγκαταστάσεις έχουν προσφέρει σημαντικές προόδους στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
2. Οι έρευνές μας δείχνουν ότι η απόδοση των συμβατικών βιολογικών καθαρισμών περιορίζεται στο 38%. Ενα υπόλοιπο ρυπαντικό φορτίο 62% παραμένει, από το οποίο 30% καθιζάνει ως πρωτογενής ιλύς, 25% είναι η δευτερογενής ιλύς -γνωστή ως λυματολάσπη- και 7% εκβάλλει με τις εκροές. Αντίθετα, τα φυτεμένα εδαφικά συστήματα συμβάλλουν στην αποφασιστική βελτίωση της απόδοσης καθαρισμού πάνω από 90%, χωρίς καθόλου σχηματισμό λυματολάσπης.
3. Αυτό συμβαίνει διότι το κυριότερο βάρος του καθαρισμού των λυμάτων μεταφέρεται σε συμπληρωματικές τεχνολογίες, οι οποίες επεξεργάζονται τα παραπροϊόντα μετά το βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για την επεξεργασία της γνωστής λυματολάσπης, που παράγεται κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, με εξισορρόπηση, εναπόθεση σε χωματερές, εδαφοποίηση, καύση ή περαιτέρω χρήση. Αυτό είναι αντιοικολογικό και αποτελεί ένα κεφάλαιο τεχνολογικής συσκότισης.
4. Από οικολογική άποψη η προσφορά των τεχνικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν η χαμηλή απόδοση καθαρισμού γινόταν τουλάχιστον με μικρή κατανάλωση ενέργειας. Ομως αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Κάθε άλλο. Αυτά τα θεόρατα τεχνικά μνημεία από μπετόν και χάλυβα απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν (περίπου 35 kWh ετησίως ανά κάτοικο για μεσαίου μεγέθους εγκαταστάσεις). Και μόνο για ένα ποσοστό 38% απόδοσης καθαρισμού, τη στιγμή όπου οι βιοχημικές διεργασίες εξασφαλίζουν από μόνες τους την απαραίτητη ενέργεια και γι' αυτό το λόγο μπορούν να συμβούν χωρίς καμία έξωθεν προσθήκη (εξεργονικές αντιδράσεις). Αυτό είναι το επίμαχο σημείο για το οποίο ο κάθε μηχανικός που σέβεται τον εαυτό του ανησυχεί.
Βέβαια, οι πραγματικές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια φθάνουν τις 80 kWh ετησίως ανά κάτοικο. Αυτό συμβαίνει διότι ο βαθμός απόδοσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα πρωτογενή ορυκτά καύσιμα (π.χ. πετρέλαιο ή λιγνίτης), ανέρχεται στο 50% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την ίδια την παραγωγή του. Οι φυσικές μέθοδοι βιολογικού καθαρισμού δεν απαιτούν καμία άλλη προσφορά ενέργειας εκτός από την ηλιακή.
Εδώ μπαίνουμε στο δεύτερο εξαιρετικά επίκαιρο προσόν των εγκαταστάσεων με φυτεμένες εδαφικές κλίνες. Εχουμε ερευνήσει τις απαιτήσεις των συμβατικών βιολογικών καθαρισμών σε ορυκτά καύσιμα. Ο ισολογισμός αποδίδεται με την αντιστοιχία του καιόμενου άνθρακα και του εκλυόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν -αν παραβλέψουμε την τύχη της λυματολάσπης που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστη- ότι για την καύση 70 kg οργανικών ενώσεων λυμάτων, που ήδη εμπεριέχουν ενέργεια από μόνα τους, απαιτούνται 115 kg ορυκτών καυσίμων, τα οποία, στη συνέχεια, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με περίπου 186 kg διοξειδίου του άνθρακα. Για να γίνουν όλα αυτά, απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα 135 kg πολύτιμου οξυγόνου. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να είναι ευχαριστημένος που η απόδοση αυτών των εγκαταστάσεων είναι μικρή, γιατί έτσι αποφεύγεται ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Συνολική οικολογική εκτίμηση
Για να συνεισφέρω καλύτερα στη συζήτηση περί οικολογικών προοπτικών του περιοδικού σας, παραθέτω δύο πολύ επίκαιρες ειδήσεις που αναζωπυρώνουν τη συζήτηση.
• Η πρόσφατη δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου EMNID σε νέους από 14 έως 29 ετών, έδειξε ότι οι φόβοι τους αφορούν πρωτίστως κατά 45% την αύξηση του CO2, ενώ ο φόβος τους για τα πυρηνικά απόβλητα ακολουθεί δεύτερος στη σειρά με 13%.
• Ως συνέπεια της διάσκεψης του Κιότο εκδίδονται πιστοποιητικά για ελάττωση των αερίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα δικαιώματα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Η τιμή βρίσκεται σήμερα στα 25 ευρώ ανά τόνο.
Για παράδειγμα αναφέρω μία εγκατάσταση εδαφικών κλινών έκτασης 10 στρεμμάτων για δυναμικότητα λυμάτων 2.000 ισοδύναμων κατοίκων. Αυτή ελαττώνει κατά 65,7 τόνους ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα αντίστοιχα έσοδα πιστοποιητικών εμπορίας αερίων είναι 1.642 ευρώ. Αυτό είναι το μέλλον. Αυτές είναι οι πραγματικές προοπτικές. Αυτά είναι σήμερα τα θέματα που πρέπει να απασχολούν τον καθένα μας.
kathimerini.gr
ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΥΦΟ?? ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΟΠΕΛΙΑ... ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΟΛΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μας πει κάποιος πόσο θα πληρώνουμε το τρίμηνο για αποχετευτικό σε σχέση με τις δύο προτάσεις? Αν με τα καλάμια δεν πληρώνουμε τίποτα ας τα βάλουμε από αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφή...άραγε άμα τα βάλουμε στην Βασιλική έχουμε ελπίδα να πέρναμε χωρίς να κλείνουμε μύτες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΑΛΟΤΡΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ. ΚΑΛΑΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΥΦΟΣ?ΤΥΦΟ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΥΛΙΔΑ.ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ! ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ! ΠΟΣΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; ΜΗΠΩΣ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙΑ ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΣΟΥΛΑ ΠΑΡΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΣΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΚΙ ΑΙΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΡΘΕΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΒΡΕ ΟΥΣΤ
ΑπάντησηΔιαγραφήΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ! Ο ΔΙΑΚΑΗΣ ΤΗΣ ΠΟΘΟΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ... ! ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΛΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ. ΑΛΛΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ! ΠΟΣΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΗ ... ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί συμπολίτες,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν ιδέα δεν την βρίσκω κακή!!! Θα πρέπει όμως άμεσα να κινηθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας (για αυτό την έχουμε και την πληρώνουμε)και να δώσει γνωμοδοτήσει στον πρόεδρο του Δ.Σ. αν αξίζει να ασχοληθούμε ή όχι με το συγκεκριμένο έργο! Από εκεί και πέρα όποιος υπογράψει (εδώ σας θέλω!!!) θα αναλάβει και ποινικά και το κόστος τυχόν αποτυχίας.
Το να μιλάμε στον αέρα και να υπάρχει ένταση μεταξύ μας δεν το βρίσκω λογικό.!!
Να σταματήσουν οι άσχετοι να μιλάνε και οι σχετικοί να βοηθήσουν τον τόπο μας.
Όποιοι δεν μπορούνε είναι δεν είναι ικανοί να βοηθήσουν να καθίσουν στα σπίτια τους και να αφήσουν αυτούς που αγαπούν την πόλη τους να κάνουν κάτι!!!!
Kε ΚΟΡΔΗ ΓΙΑΤΙ ΕΚΟΨΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΡΑΙΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ..ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως βλέπεις φίλε άγνωστε 3 Μαρτίου 2011 11:16 π.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έκοψα το σχόλιό σου. Δεν έφτασε ποτέ σε μένα.
Γιαυτό λοιπόν δημοσιεύω το ερώτημα σου στο οποίο περιλαμβάνεται και το σχόλιό σου.
ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ. ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΕΞΗΓΩ: ΑΝ ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 35 ΚΑΙ 40 ΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΠΙΑΣΕΙ ΦΩΤΙΑ Ο ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚ@Τ@ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ Η ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΦΗΚΤΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΩΝΕΣ.ΟΜΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ,ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Η ΟΧΙ.ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΑΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΙΝΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΗΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΤΗΣΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΩΝΕ.ΤΕΛΟΣ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΣΗ ΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΗΝΤΟΜΑ,ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ....
ΑπάντησηΔιαγραφή