Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που πηγάζουν από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και υπαγορεύουν πως τα αποτελέσματα μετά την υπογραφή του μνημονίου είναι αρνητικά.
Η δεύτερη έρευνα για το 2010 που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία MARC ΑΕ, σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), από τις 15 έως 28 Ιουλίου 2010, είχε ως βασικό στόχο να καταγράψει βασικά μεγέθη και στοιχεία των μικρών επιχειρήσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης και κυρίως μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Τα ευρήματα της έρευνας συγκρίνονται με τα αντίστοιχα της αμέσως προηγούμενης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Φεβρουάριο του 2010 (προ υπογραφής Μνημονίου), αξιολογώντας και αποτυπώνοντας την ένταση των επιπτώσεων των νέων μέτρων. Είναι η πρώτη συγκριτική έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει:
- στον κύκλο εργασιών το 77,8%
- στη ζήτηση το 77%
- στη ρευστότητα το 79%
- στις παραγγελίες το 76,1%
- στις επενδύσεις το 52,3 %
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα, κατά πόσο η επιχείρηση δύναται να συνεχίσει τη παραγωγική της δραστηριότητα, μέσα στις νέες αντίξοες συνθήκες που εντάθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2010 μετά και την υπογραφή του Μνημονίου. Στην έρευνα διαπιστώνονται τα εξής:
1) Μία στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 175.000 επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Μάιο του 2009 (11,7%).
2) Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις (23,5%), δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
3) Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω και με ένα μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011. (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί)
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να αθροίζονται οι αντίστοιχες επιπτώσεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Σημειωτέον, επίσης, ότι η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, δηλαδή της εποχιακής έξαρσης της οικονομικής δραστηριότητας (τουρισμός).
ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ...ΟΤΙ ΣΠΕΙΡΑΜΕ ΘΕΡΙΖΟΥΜΕ ..
ΑπάντησηΔιαγραφή