Νομαρχία Φθιώτιδας για το Περιβάλλον: Συζητήσεις... ατέλειωτες. Αποφάσεις... καμία
Θετικό γεγονός χαρακτήρισαν την πραγματοποίηση τέτοιων συζητήσεων τα μέλη των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, που αποδέχθηκαν την πρόταση του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Χειμάρα, και συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν παρέλειψαν όμως να επισημάνουν πως «θα πρέπει μαζί με τα λόγια, να αρχίσουν να γίνονται και έργα».
Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Νομαρχία μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Χειμάρα, συμμετείχαν οι περισσότερες περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Από τηνσύσκεψη, η οποία ήταν η δεύτερη για τον ίδιο λόγο που διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες μετά από αυτή που συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της «Μαλιακός SOS», οι οποίοι και την κατήγγειλαν με σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ομίλου Φίλων του Δάσους, της ΒΙΟΖΩ, του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λάρυμνας και Αχλαδίου αλλά και εκπρόσωποι του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και οργανώσεων, κατά την διάρκεια των τοποθετήσεών τους επιχείρησαν τόσο μια γενική αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος, όσο και συγκεκριμένες αναφορές σε εστίες ρύπανσης, παραλείψεις αλλά και ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.
Παράλληλα, από εκπροσώπους κυρίως τοπικών οργανώσεων και συλλόγων, έγιναν αναφορές σε επιμέρους θέματα που αφορούν τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.
Την αρχή των τοποθετήσεων από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων έκανε η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους κα. Πόλυ Ράγκου, η οποία σε γενικές γραμμές κάλυψε το σύνολο των περιβαλλοντικών θεμάτων του νομού.
Συγκεκριμένα, η κα. Ράγκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της από το οικοσύστημα Σπερχειού Μαλιακού και την προστατευόμενη ζώνη Natura, σημειώνοντας το γεγονός πως «εντός της ζώνης Natura, δίνονται άδειες για μη συμβατές δραστηριότητες». Παράλληλα εξέφρασε αντιρρήσεις για την πρόταση που κατατέθηκε στην σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, για αλλαγές στις δυνατότητες δραστηριοτήτων στην περιοχή Natura. Επίσης, από την κα. Ράγκου αναπτύχθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν εστίες ρύπανσης γύρω από το σύστημα Σπερχειός Μαλιακός και τα οποία έχουν αναλυθεί διεξοδικά τους τελευταίους μήνες και μετά το περσινό φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Μαλιακό Κόλπο. Η κα. Ράγκου αναφέρθηκε στην έλλειψη βιολογικών καθαρισμών σε παραποτάμιους και παράκτιους δήμους, τις παράνομες χωματερές στις όχθες του Σπερχειού, τα ελαιοτριβεία και τα εργοστάσια που ρίχνουν απεξέργαστα λύματα σε Σπερχειό και Μαλιακό, αλλά και στις παράνομες αμμοληψίες. Η ίδια, ζήτησε να δρομολογηθούν άμεσα τα θέματα που αφορούν το κλείσιμο των χωματερών, της κατασκευής βιολογικών καθαρισμών αλλά και της δημιουργίας ανεξάρτητης περιφερειακής αρχής, που θα ασκεί τον έλεγχο τήρησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Την μετατροπή της ζώνης Natura σε περιοχή αποκλειστικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΒΙΟΖΩ κ. Γιώργος Κωστής, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως «δεν θα μπορούμε να διαχωρίσουμε την ανάπτυξη από το περιβάλλον». Επίσης, σημείωσε τα ερωτηματικά που γεννιούνται από την δραστηριότητα των μεταλλείων και ζήτησε την καθετοποίηση της παραγωγής στην ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία.
Στα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της Λάρυμνας αναφέρθηκε εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λάρυμνας ο κ. Ρούσσης, ο οποίος επισήμανε τις επιπτώσεις που έχουν στο κόλπο της Λάρυμνας τόσο η ανεξέλεγκτη ρίψη της σκουρίας στην θάλασσα, όσο και η παρουσία των Ιχθυοκαλλιεργειών. Ο κ. Ρούσσης δεν απέφυγε να επισημάνει πως «η Νομαρχία για αρκετά ζητήματα στο παρελθόν, είχε αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζαμε σαν σύλλογος». Προσδιόρισε μάλιστα πως αν υπήρχε καθετοποίηση της παραγωγής στην ΛΑΡΚΟ, θα υπήρχε κέρδος από την αξιοποίηση της σκουριάς αλλά και κέρδος για την επιχείρηση.
Περισσότερους ελέγχους και καλύτερη δουλειά από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας κ. Νίκος Κοντογιάννης, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν πρέπει να παίζουν τον ρόλο του ρουφιάνου και να καταγγέλλουν». Αναφέρθηκε στην έλλειψη βιολογικών καθαρισμών στους δήμους της Δυτικής Φθιώτιδας, τις παράνομες χωματερές και τις συνέπειες που έχουν στον Σπερχειό και στον Μαλιακό Κόλπο. Σημείωσε μάλιστα πως «οι κάτοικοι πλέον δεν μπορούν να πεισθούν από μετρήσεις που δεν δείχνουν τίποτα ενώ παντού γύρω τους βλέπουν χωματερές και βόθρους ακόμη και στις όχθες του Σπερχειού».
Την τήρηση των κανόνων χωροθέτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και μέλος του Ομίλου Φίλων του Δάσους κ. Πάρης Φούντας, ο οποίος σημείωσε πως «αν περπατήσεις τον Σπερχειό, βλέπεις δεκάδες εστίες ρύπανσης, απορώ πως δεν τις βλέπουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας». Πρόσθεσε πως «στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να προωθήσουν επενδύσεις όπως γήπεδα, γκολφ, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη».
Από την πλευρά του ο κ. Χειμάρας, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιχείρησε μια αναδρομή στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Νομαρχία για την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε τις επαφές που έχουν γίνει με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Μαλιακού και του Σπερχειού, ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχείς μετρήσεις που γίνονται στα νερά του Μαλιακού. Υπογράμμισε τις ενέργειες που έχει κάνει η Νομαρχία για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε έργα για την διαχείριση των υδάτων. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των δημάρχων, οι οποίοι για λόγους πολιτικού κόστους δεν προχωρούν στην δημιουργία ΧΥΤΑ, επισημαίνοντας πως για να δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΥ απαιτούνται τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας Στερεάς.
Παρόντες στην σύσκεψη ήταν και οι διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας οι οποίοι απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που αφορούσαν επιμέρους ζητήματα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τόσο ο κ. Χειμάρας όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα, ζητώντας χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν. Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το θέμα με τις αμμοληψίες στον Σπερχειό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Υπάτης, όπου από αρκετούς ομιλητές επισημάνθηκε το γεγονός, χωρίς ωστόσο να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.